Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.

„Hatan élünk itt együtt a nyírségi faluban, a négy gyerek közül egy óvodás, hárman pedig a helyi iskolába járnak. Anyukámékkal lakunk egy telken, jelenleg ők kint főznek üstben, mert elfogyott a palackos gáz, a tűzhely pedig elromlott. Áramunk sem volt sokáig, két évig gyűjtöttünk rá, hogy be legyen kötve.”

Tóth Zsolt mutatja a kis házat. 

„Szegényesen élünk, tetszik látni, van egy előtér és egy szoba, amiben alszunk. Ennyiből áll az egész. Két gyerek velünk alszik, két gyerek pedig anyukámékkal. A kertet minden évben bevetem, van benne paradicsom, uborka, zöldpaszuly. Nemrégiben kaptunk tizenöt kiskacsát és huszonöt kiscsirkét táppal együtt. De vigyázni kell rájuk nagyon, nehogy a kóbor kutyák kiszívják a vérüket.” 

Tóth Zsolt alkalmi munkákból próbálná eltartani a családját. 

„Általában koszorút kötünk, aztán kisebb napszámok akadnak esetleg. Lényegében abból élünk, amit a feleségem kap a gyerekek után. Két-három kenyér kell minden nap. Amikor van, akkor megfőzzük a kis baromfinkat, de azt nem nagyon esszük, jobban szeretjük a szalámit, a konzervet.”

Tóthék büszkék a gyerekeikre. 

„Jól tanulnak, hál’ Istennek, nincs panasz rájuk. Szeretném, hogy majd az általános iskola után szerezzenek szakmát, és ne az én sorsomra jussanak. A fiúnak az ügyessége megvan hozzá, úgyhogy remélem, majd ő is úgy gondolja, hogy tovább tanul. Gondolkodtam a felnőttképzési iskolán, de akkor ugye ki keresné a pénzt? Írtam a múltkor egy tesztet az önkormányzatnál, és nem lettem kiválasztva. Bezzeg az ötven-hatvan éves alkoholisták igen! Volt vagy két éve egy kőműves-tanfolyam. Felmentem, kitöltöttem a tesztet, majdnem tökéletesen sikerült, aztán mégsem vettek fel. Aztán indult egy parkgondozó képzés, abból is kimaradtam”. 

A Tóth család alapvetően egészséges, ám nemrégiben történt egy baleset. Az egyik gyerek, a másfél éves megégett. Helikopter vitte el, azóta egy drága kenőcsöt kell használniuk. Műtétre várnak, mert maradtak a bőrén hegek. 

„Az anyukám sajnos cukorbeteg, magas a vérnyomása és vizesedik. Nagyon rosszul állunk, megmondom őszintén, segítséget nem nagyon kapunk, csak a baptistáktól. Ők adtak már élelmiszercsomagot meg ruhaneműt, de más támogatásunk nincs. Az ember arra igyekszik, hogy a gyerekeknek meglegyen mindene, járhassanak rendesen iskolába, óvodába, és a ruhájuk rendezett legyen. Ezzel eddig nem volt probléma, hála Istennek”.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.