Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.

„Nagykőrösi vagyok, a klinika miatt lakunk itt, mert a lányomnak szüksége van az orvosokra. Édesapám cukrász volt, 1978-ban meghalt, édesanyám a mezőgazdaságban dolgozott, igazi parasztasszony volt, aztán bekerült a konzervgyárba segédmunkásnak. Nagykőrösön kereskedtem, nagyon jól teltek azok az évek. Nem lettünk gazdagok, de azért megéltünk. Volt családi házunk, kerttel és szőlővel.”

Sziládi István általános iskolát végzett Nagykőrösön, majd középiskolát Dabason. Azon ritka elszegényedett emberek egyike, aki egyetemre is járt, Debrecenben a bölcsészettudományi karra, magyar-történelem szakon. Sőt, másoddiplomáját a budapesti táncművészeti egyetemen szerezte meg. 

„Versenytáncoltam korábban, de ezt egy baleset félbeszakította. Nagykőrösön egy focimeccsen kifutottam egy labdáért a vizes füvön, de a támadó nem tudott megállni és összeakadt a lábunk. Nyílt törés lett a vége. A versenytánc és a foci is megfeneklett. Nem sokat, összesen öt évet tanítottam, 1987-ben 3600 forint volt a friss diplomás fizetés, de a lakodalmakban megkerestem húszezret, ha zenéltem és büféztem is. Nem maradtam a szakmámban, 1992-ben tanítottam utoljára. Szerelmes lettem, ezért 1983-ban megnősültem, de a katonaság ideje alatt felbomlott a kapcsolat: diákszerelem volt, s 1988-ban el is váltunk. Tartalékos tisztként szolgáltam másfél évig, aztán a Belügyminisztérium nyomozója lettem. Gyomor kellett ahhoz a munkához, mert a melóst be kellett vinni, a vezérigazgatót el kellett engedni. Többször megtörtént, hogy a fejesek miatt ismeretlen tettesre való hivatkozással meg kellett szüntetnem a nyomozást, és még meg is fenyítettek. Ezért leszereltem. Utána visszamentem tanítani.”

Élete során többször már nem nősült. Azonban lánya anyukáját 1998-ban ismerte meg, akinek már volt három gyermeke, kapcsolatuk baráti módon alakult, amolyan segítségnyújtóként élt együtt az akkori párjával.

„Összeköltöztünk és abból a kapcsolatból született 2001 Dóri, akkor lett kész a családi ház is. Aztán a kapcsolatunknak vége lett, mert a terhesség első felét nem bírta a párom, de aztán egyre keményebben kezdett inni, a gyerekekkel nem törődött, s utána sokáig még együtt laktunk, de a kapcsolatunk megfeneklett. Dórit 2002-től én neveltem és gondoztam, ráadásul a másik három gyermeket is… Sikerült elvitetni kényszergyógykezelésre, 2008-ig egy háztartásban voltunk, de a hét évből négyet elvonón töltött. Közben Dóri betegsége miatt el kellett adni a házat, két drága külföldi vizsgálat következett. Ismeretlen eredetű a betegsége.  Ez állandó, 24 órás felügyeletet jelent, ezért amíg teljesen egyedül voltam, igen izgalmas volt megoldani a dolgokat. Harmadik éve vagyunk együtt a jelenlegi párommal. Elég nagy a korkülönbség köztünk, s amikor megismertem, már nem voltam gazdag. Tehát nem érdekből jött létre a kapcsolat.”

A pénzt nehezen tudják beosztani, mert jönnek a sárga csekkek, és amikor számolnak, rájönnek, hogy nincs miből élni tovább. Sikerült összehalmozni egy komoly adósságot. 

„Dóri ellátásához szükség volt pénzre, mindig többet kellett költeni, s tartozást halmoztunk fel a szolgáltatóknál. Nagyon ritka az a hónap, amikor sikerül valami olyasmit is csinálni, ami nem teljesen szükségszerű, mert ha vásárolni kell, akkor már nem is marad pénz. Most megint ki kell találnom valamit, mert télen megesz bennünket a penész: de Dóri miatt nem hagyhatom abba a küzdelmet. Rohad a bútortól kezdve minden, a műanyag borítás, a fal, egyebek. De a nehézségek ellenére boldogok vagyunk. Akadnak ugyan feszült pillanatok, amikor nem tudja az ember, mit és hogyan teremtsen elő, de eddig mindig mindent meg tudtunk oldani. És sok támogatást kaptunk. Tavaly a Baptista Szeretetszolgálat segítségével sikerült hozzájutnunk egy olcsó, de megbízható autóhoz. Ez rengeteget jelent, mert Dórit nem lehet tömegközlekedéssel szállítani. Autóra és gégekanülre is kaptunk segítséget.”

A legszegényebbek többnyire tanulatlanok is. Akad azonban kivétel, van, akit a diploma sem ment meg a sorsától. 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.