Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.

Dudás Mária Magdolna hat gyerekes édesanya a szabolcsi Ibrányban. Főállású édesanyaként egyedül neveli gyermekeit egy egyszobás vályogházban. Bár emberileg teljesen esélytelen, hogy teljesüljön az álma és egy gyerekszobával megtoldja az apró házat, a megélhetési gondok és mindennapos küzdelmek ellenére is boldognak vallja magát.

„Szomorú vagyok, de boldog is. Szomorú, mert 2004 óta egyedül nevelem a hat gyereket, és ez nem könnyű. De boldog is, mert van hat szép gyermekem és már két unokám is. Két házasság és egy élettársi kapcsolat után úgy döntöttem, hogy nem próbálkozom több kapcsolattal. Semmi értelme, hogy párt keressek. Bár egyedül nem egyszerű, de így nincs kockázat, hogy egy alkoholista, drogos vagy erőszakos férfit fogjak ki”, meséli a negyvenes törékeny szőke hölgy. 

Nyolc éve élnek az ibrányi kisházban. Öt hónapos volt a legkisebb gyermek, amikor ideköltöztek. A két kicsi (Bence (8) és Mesi(10)édesapja csak élettársa volt Máriának. Nem akarta a gyerekeket elismerni, a fővárosba kellett DNS vizsgálatra utazni, hogy hivatalos úton bizonyítsák az apaságot. Azóta sincs kapcsolata a gyerekekkel és anyagilag sem támogatja őket. Mária később férjhez ment egy másik férfihoz, aki „beteg volt, sokat ivott, bántott minket. A gyámhatóság kérte, hogy hagyjam ott vagy elveszik a gyerekeket, hát otthagytam.” 

Legidősebb lánya (24) már férjnél van, és két gyermeket nevel. Mária 22 éves fia, 17 éves gimnazista lánya 14 éves fia és a két kicsi ellátásáról gondoskodik nap, mint nap. Rendszeres jövedelmük a családi pótlékból, a főállású anyasági segélyből, illetve a két középső gyermek árvaellátásából van. Mária többször próbált munkát vállalni, de szakképzettség nélkül heti 30 órában sehol sem alkalmazzák. Évekig nyaranta napszámosként dolgozott, hogy kiegészítse a családi bevételt, de az utóbbi időben egy erős fényérzékenység és látásromlás, valamint a jobb oldali csigolyakopás miatt már nem tud kinti munkát sem vállalni. Most a lánya (17) dolgozik az uborkaföldön a nyári szünetben.  

„A számlákat úgy fizetgetem, úgy alakítgatom, hogy jó legyen, hogy éheznünk soha ne kelljen.” 

Télen a fűtés jelent nagy kiadást. Mivel a gázkonvektor sokat fogyaszt, ha nem fúj a szél, napközben egy vasöntvényű kis kályhával próbálja tartani a meleget az asszony. 

„Nyáron meg több ruha kell a gyerekeknek. Pólók, rövidnadrágok, papucsok, és jóval több ennivaló is kell, mert egész nap itthon vannak, és jó étvágyúak. Mi is hatan voltunk testvérek – folytatja Mária –, de én szeretnék többet adni a gyerekeimnek. Én 8 általánost végeztem, de a cipőfelsőrész-készítő iskolát egy év után ott kellett hagynom, mert el kellett mennem dolgozni. Az én gyerekeimnek megvan a lehetőségük arra, hogy szakmát tanuljanak, leérettségizzenek, amire a jövőjüket építhetik. Mert tapasztalatból tudom, hogy szakma nélkül nagyon küzdelmes, nem tudnak megindulni az életben, ha befejezik az iskolát.”

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.