Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. 

„Öten lakunk a tanyán: a párom, én és a három gyermekünk, egy 8 és egy 4 éves fiú meg egy 2 éves lány. A szomszédos telken meg az édesanyám, a párja, a bátyám és az ő két gyermeke, akiknek az édesanyám a gyámjuk.

Édesapám kétéves koromban meghalt tüdőrákban. Két testvérem van: a nővérem Hajdúszováton lakik, a bátyám pedig a szomszédban. Gyerekkoromban édesanyám reggeltől-estig úton volt, 8 évig takarított, napszámosként dolgozott, legtöbb ideig a salgótarjáni Tűzhelygyárban alkalmazták betanított munkásként.

28 éves vagyok. Nógrád megyében kezdtem az általános iskolát, aztán Hajdúszoboszlón fejeztem be, utána Debrecenben szakácsnak meg Nádudvaron fafaragónak tanultam. A szakács szakmában ledolgoztam egy nyári szezont Hajdúszoboszlón több helyen is, de az utolsó hónapban már nem fizettek ki, meg reumás lett a vegyszerektől a kezem, emiatt elmentem egy kéthetes táppénzre, ami közben elbocsátottak. Ezután elkezdtem a festő szakmát, ebből ki is váltottam a vállalkozóit, csak ez nem úgy jött össze, ahogy szerettem volna. Feleségem Derecskén érettségizett a rendészeti szakközépiskolában, aztán Sopronban tanult csecsemőgondozó szakon, közben pénztárosként dolgozott a TESCO-ban. Vele a bátyámon keresztül ismerkedtem meg 2010-ben, egy év múlva összeházasodtunk, albérletben laktunk négy évig, onnan jöttünk ide egy éve.

A házban egy szoba van, abban alszunk ugye öten, meg egy konyha, amiben a víz nem iható, emiatt a szomszéd udvaráról hozzuk fúrt kútról az ivóvizet. A fűtést kályhával oldjuk meg.

A tanyán van 152 birka, 8 bárány, 6 kecske, 1 tehén, 2 boci, 1 ló, 1 csikó, 33 malac, 1 anyakoca és 1 póni. A jószágozás az én dolgom. Reggel fél 4-kor felkelek, és onnantól kezdve estig velük foglalkozom. A párom fél 6-kor ébred, elviszi a gyerekeket iskolába, óvodába, bölcsődébe busszal, aztán többnyire a városban marad napközben, mert nincs pénze hazajönni. Este találkozunk, leszámoljuk az állatokat, bezárjuk a kaput, és fektetjük a gyerekeket.

Hosszú távra tervezünk mi is és a tanyatulajdonos is. Jó lenne kicsit anyagilag helyrerázódni. 88 ezer Ft-ból nehéz lenne albérletet fenntartani, jobb itt.

A nagyfiú a városban jár iskolába; eddig szerette, de most épp nem tetszik neki a társaság miatt. Át akarjuk vinni egy másik helyre, de oda meg protekció kellene. Jó lenne, ha mind a három gyerek továbbtanulna az általános iskola után, hogy ne fizikai munkával kelljen majd megkeresniük a kenyerüket. 

A feleségem jobb pajzsmirigylebenyét eltávolították, azzal félévente jár kontrollra Debrecenbe, gyógyszert is szed rá. A kislánynak meg teljes tej-tejtermék-allergiája van három hónapos kora óta, amivel elég sokat kell foglalkoznunk, nehéz rá főzni, és vizsgálatokra szoktuk vinni. Abban bízunk, hátha kinövi felnőttként. A többiek egészségesek, hál’ Istennek. 

Segítséget az édesanyáméktól tudunk kérni; feleségem családjával sincs rossz kapcsolatunk, de ők szanaszéjjel laknak az országban. 

Arra jöttünk rá az életünk során, hogy jó, ha legalább szakmát szerez az ember, mielőtt gyermeket vállal.”

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.