Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.

Bódi Gusztáv és felesége egy rendezett, takaros udvarba, majd onnan egy kis házba invitálnak. Hátul épül az új ól, amihez a vályogtéglát maguk vetették, a tetőre való cserepet pedig bontásból hozták el, egy kis munkáért cserébe. Az ólon térdmagasságtól egy elfektetett, kiszuperált ablak is van, csak hogy a télen alacsonyan járó Nap be tudjon sütni a kacsákra, tyúkokra. A vidám, középkorú házaspár élcelődve, mosolyogva meséli élettörténetüket. Felváltva, úgy ahogy máskor is – gondolom – a családi ebédnél is lenni szokott. Most is az készül. Az asszony nokedlit szaggat a forró vízbe, amiből a két munkásnak is jut, akik odakint dolgoznak a férje mellett. 

„Hitelt vettünk fel ahhoz, hogy építkezhessünk. Magunk raktuk ezeket a falakat tégláról-téglára a feleségemmel, és persze a rokonok segítségével, hogy ezt a kis házat végre a magunkénak tudjuk. Hat gyermeket nevelünk, a nagyobb már férjhez ment, a kisebbek itthon vannak, iskolába jár mind”, mondja el Gusztáv, aki végig mosolyogva, jókedvűen beszél magáról és a családjáról, miközben munkásnadrágjába törölgeti kőporos kezeit. 

„A banknak 22 ezer 500 forintot fizettünk, hogy visszatörlesszük a pénzt, de egy félreértés miatt nem fizettük egy darabig. Három hónap után a banktól kijött egy ember és közölte, hogy a háromhavi elmaradás miatt megszegtük a szerződést, és a bank 700 ezer forint kamatot tett a meglévő összegre. Mondanom sem kell, mennyire rosszul érintett minket. A dolgok felgyorsultak, és ott találtuk magunkat, hogy vissza kellett bérelnünk a házat a banktól, ami a nevükre került”. Nem könnyű ezt feldolgozni, de a gyermekeimnek enniük kell, és fedelet kell biztosítani a fejük fölé. Mivel nincs más lehetőségünk, akkor így élünk tovább.”

Kérdésemre, ami arra irányult, hogy mit javasol azoknak, akik hasonló cipőben járnak, de még nem vitte el a bank a fejük felől a házat, Gusztávtól azt a választ kaptam: „Nézzék meg alaposan, hogy mit írnak alá, és ha nincs más, hát béreljék vissza a házat, vagy a lakást, mert az még mindig jobb, mint földönfutóvá lenni.” 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.