Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.

Lakatos Attiláék tízen élnek a tiszakerecsenyi házban: Attila, a párja és a nyolc gyerek, hat lány és két fiú. Közülük négyen a tiszaszalkai baptista iskolába járnak: jól tanulnak, szeretnek ott lenni. A legkisebb kettő, a legnagyobb 17 éves.

„Hét éve költöztünk a faluba. Négy évig albérletben laktunk egy olyan házban, amivel nagyon sok gond volt, az ajtókat és az ablakokat én javítgattam ki a saját költségemen. Aztán, mivel az önkormányzatnál megbecsülik a munkám, az egyik hivatalnok szerzett egy házat nekünk három éve, amit hitelre megvettünk, hogy ne az albérletet kelljen fizetni, hanem a részleteket. Azóta itt lakunk, most már a miénk. Két szoba van benne és egy előtér. A vizet kútról hozzuk, de legalább áram van. A centrifugánk épp most égett le, mert már nagyon régi volt. A ház egyébként nem jó helyen fekszik, mert éppen itt van a szomszédban a focipálya, a sok gyerek itt játszik, és behallatszik minden. Kellene egy adag drót, hogy körbe tudjam keríteni a telket, és ki akarok majd festeni, mielőtt jön a tél. Kályhával fűtünk”.

Kertjük is van, fel lett szántva, de végül nem tudták bevetni. Kapálgatják rajta a gazt, aztán bíznak abban, hogy jövőre hátha jobb lesz. 

„A nagyobbik lány ápoló szakon tanul, és akadt most vele egy kis gondunk: elmaradt a nyári gyakorlata az iskola hibájából, és emiatt nem kapott ösztöndíjat. A szomszédokkal és a nagyobb családdal nem tartjuk a kapcsolatot, mindenki elvan magának. Jobb így, jobb a békesség. A feleségem jár az itteni pünkösdi gyülekezetbe két gyerekünkkel, én Jehova Tanúja vagyok. Az egészségünkkel minden rendben, hál’ Istennek. Már ha szegényen is élünk, de legalább egészségesen” 

Lakatos Attila napi 8 órában közmunkás, de az adóssága miatt csak havi 51 ezer forintot kap kézhez. Az egyik rokontól vettek egy kályhát, nem bírták kifizetni, és a rokon feljelentette őket. „A falu közösségével egyébként nincs gond, adottak a lehetőségek mindenféle munkára, csak inkább az a nehézség, hogy keveset keresünk vele. Segélyt is csak akkor adnak, ha nagy baj van. Hál’ Istennek, az még azért nincs, nem is nagyon akarnék én panaszkodni.” 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.