Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.

„A 16 éves lányom péknek tanul, éjjel egykor indul dolgozni, a férjem elkíséri, aztán megy az óvodába, ő ott a karbantartó. Öt szakmája van: cipőgyártó, pék, boltvezető, targoncát vezet és raktáros. De ezen a környéken nehéz elhelyezkedni. Több helyre is beadta a pályázatát, de már 44 éves, és azt mondják, inkább fiatalokat alkalmaznak. Négy éve még a kereskedelemben dolgozott 17 évet folyamatosan, de megszűnt a munkahelye, emiatt nem tudtuk a fizetni a rezsit, el kellett adnunk a házat.” 

Hankóczi Csabáné és férje Nyíregyházán él. Azonban Csabának nincs állandó munkahelye, és így mindössze 50 ezer forintot keres egy hónapban. 

„Négy éve lakunk albérletben, 30 ezer forintot fizetünk érte: két szobánk van, nappali és konyha, a fürdőszoba pedig közös a szomszéddal. Ami az élethez feltétlenül szükséges a gyerekeknek, élelmiszer, ilyesmi, azt az ember összehozza valahogy, az megvan, hála Istennek. De szükségünk volna festékre, gipszre, kályhára, rendbe tennénk mi magunknak a házat, csak az anyagok hiányoznak.  Kellene ehhez 20 ezer forint. Kaptunk egy gáztűzhelyt, át akarnánk köttetni, de nincs rá pénzünk, ezért a rezsón főzünk. Télen csak a két szobát tudunk fűteni”. 

A gyerekek 5, 8, 9, 11, 16 és 22 évesek, mindannyian náluk laknak. Jó tanulók, a legkisebb óvodás, a legnagyobb dolgozik, a többiek ugyanabba az iskolába járnak. Nincsenek híján a tehetségnek, a kisfiú például úgy ment az első osztályba, hogy már tudott olvasni. 

„Tíz éve reumás bokasüllyedésem van, nagyon fáj, de nem merek belevágni a műtétbe, nem akarom itt hagyni a családot. Az egyik kislány asztmás, háromhavonta kezelésre hordom, ápolási támogatást kapok, mert itthon kell lennem vele. A gyógyszer drága, ezzel is bajban van az ember, de nyilván meg kell venni, hiszen a gyereknek szüksége van rá. Igazából nincs segítségünk. Tartjuk a kapcsolatot a férjem nővérével, de tőle sem várhatunk anyagi támogatást, mert ő is nehezen él. Szerintem sehol sem lenne nekünk könnyebb, de megpróbál az ember valamit összehozni, hogy élhessen.”

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.