Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.

Vámosatya az ország keleti szélén, Szabolcsban, a keleti schengeni határtól mindössze öt kilométernyi távolságra várja jobb sorsát már alapítása óta. Elég régóta teszi ezt: a magyar nemzetiségű község (2001-ben a lakosságnak szinte száz százaléka magyarnak vallotta magát) neve először 1289-ben tűnik fel az oklevelekben. A történelem viharai e tájon is csakúgy megtizedelték a lakosságot, mint oly sok más helyütt Magyarországon. A pápai tizedek lajstromában már 1333-ban, mint népes helységet jegyezték, váráról egy 1557-es oklevél tesz említést: az erősséget Báthory romboltatta le. A törökök tíz év múlva feldúlták a falut, a lakosságot elhurcolták. Aztán hasonló történt a második világháború végén is, csak éppen nem a török, hanem az orosz osztotta a rabigát. A száz kilométereken át hóban-fagyban való menetelés, a sokféle betegség és a kegyetlenség tizedelte a fiatalokat, időseket egyaránt.

A település szívesen látja azokat, akik jó szívvel érkeznek házai közé. Bátkai Bertalanné mosolygós, de nagyon csendes asszony. Legalábbis amikor leülünk egymással szemben beszélgetni a vámosatyai polgármesteri hivatalban, alig tudom a szavát fogni. Életéről kérdezem, de csak nagyon röviden válaszol, ezért meg kell elégednem azzal a kevéssel, amit így megtudok róla. 

„Az én drága jó édesanyám mindent megtett azért, hogy letehessem a nyolc általános iskolai osztályt”, eleveníti fel, amikor a diákévekről kérdezem. Ám sok sorstársához hasonlóan ő sem tudott tovább tanulni, a körülményei ezt nem engedték meg, és ez a tény lényegében megpecsételte az életét. A munka maradt számára minden szórakozás helyett. „Aztán tizennyolc évesen férjhez mentem, mert megtaláltam az én páromat erre a világra”. 

Ma is együtt vannak, közösen viselik a nehézségeket, amelyek számosan felmerültek az élet tengeréből, akár a jéghegyek az óceánok északi, sós vizein.  És született nyolc gyermekük Magyarországra.  

Bátkai Bertalanné dolgos asszony, szorgalmas közmunkás a településen.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.