Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.

Rimóczki Jánosné Fügedi Erzsébetnek már csak Maci nevű kutyája maradt, de a hűséges eb is 15 esztendős már. 

„Féltem mi lesz vele, amikor az élettársam meghalt, de nem csinált semmit, pedig látta, amikor kivitték a koporsót. Három órán át ott feküdt a szőnyegen, akkor búcsúzott el tőle”.   

Az asszony eredetileg Heves megyei, Egerben született 1959-ben.  

„Az egész úgy kezdődött, hogy anyukám otthagyta apukámat első osztályos koromban, aztán öt évig apámmal éltem. Majd Pestre kerültem ipari iskolába, ahol könyvkötőnek tanultam. Budapesten kollégista lettem, s 1979-ben mentem férjhez: őt is ott ismertem meg, ő is könyvkötőnek tanult. Együtt költöztünk Nagykátára, a Fekete-erdőn laktunk a tanyán, ahol se villany, se vezetékes víz, semmi nem volt. Innen jártunk fel Pestre dolgozni, de nem a szakmában maradtam, egy kórházban takarítottam 1990-ig, utána százalékoltak le a szememmel.” 

Férjét otthagyta 1990-ben, igaz, nem váltak el, de aztán a férje meghalt. Élettársával volt együtt 22 évig, ő 2011-ben halt meg. Egyedül maradt. 

„Azt mondták, ne költözzek ki a lakásból, mert jogosult vagyok a haszonélvezetre, így van fedél a fejem felett. Megszoktam már az egyedüllétet. Ha fát kell vágni, akad egy ismerősöm, szólok neki, de azért fizetni kell. Hát így élek. Elvagyok a kiskutyámmal, bezárom az ajtót és a kaput, és akkor nem jön be senki. Kisgyerekem sajnos nem született, lehetett volna a férjemtől öt, az élettársamtól három, de nem tudtam egyiket sem kihordani. A doktor azt mondta, gyenge a méhem.” 

Miből él? Hát, íme: 29 ezer 600 forint segélyt, szociális járulékot kap, ennyiből él egész hónapban.

„Nehezen jövök ki ennyiből, mert ötezer a villanyszámla, a vízdíj pedig nem is tudom, mennyi lesz. Talán tízezer forintom marad egy hónapra, de csak akkor, ha nem jön közbe semmi, ha nem romlik el a zár, vagy valami. Szűken, ha beosztom, akkor elég. Csak a hasamon tudok spórolni. A kertben van bab, zöldbab, uborka, répa és paradicsom is lesz, s bár a borsót megették a madarak, nő a paprika is hamarosan.  Főzök valamit és a kutyussal beszélgetek. Nem nagyon foglalkoznak velem, azok elvannak maguknak. Két testvérem van, az egyik Székesfehérváron, a másik Amerikában. Oda készült legalábbis. De nem tudom, mi van velük, nem írnak, és én sem tudok hová írni.” 

Nem szed gyógyszert, bár szemcseppre szüksége volna.  

„Elhagytam, mert nem vettem észre, hogy javulna tőle a szemem. Azt mondta a doktor, a zöldhályoggal együtt kell élni, de nem sok karácsonyom lehet már így, mert megvakulhatok. Az egyik szememre már nem látok, a másik jó, ha úgy ötven százalékos. Éljek ezzel együtt, ha eddig kibírtam, bírjam ki tovább is, ezt mondta az orvos.” 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.