Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.

„Nem tudom, mivel foglalkoztak a szüleim, de azt igen, hogy apukám már két éve meghalt. Az iskolás éveket is itt töltöttem helyben, a faluban, nyolc általános iskolai osztályom van, de utána már sehová sem vettek fel. Tizenkilenc évesen ismertem meg a férjemet, azóta is együtt vagyunk: négy saját gyerekünk született, László József, Dorina Gyöngyi, a Dóri és az Izsák Máté. A legkisebb kilenc hónapos, aztán van egy óvodás és ketten már iskolába járnak. A nagyobbik fiamnak elég jól megy a tanulás, de nem tudom, hogy mi akar lenni: most éppen gitározni jár.” 

Bernát Józsefné nagyobbik fia azt mondja, a legjobban tűzoltó szeretne lenni, de rossz a szeme, az egyikre csak tíz százalékosan lát. A férje az önkormányzatnál dolgozik, közmunkás. 

„Szeretünk itt lenni, ahol, mint annyi más helyen is, ugyanúgy vannak jó, mint ahogyan vannak rossz emberek is. Három árvát nevelünk a saját gyerekeink mellett, mert a férjem szülei meghaltak, s ő volt a legidősebb testvér, neki kellett elvállalnia őket, hogy ne kerüljenek intézetbe. Péter, Lukács és Tamás: a nagyobbik 20, a középső 18, a kisebbik 16 éves. Ketten még iskolába járnak, a nagyobbik is közmunkás az önkormányzatnál. Tehát összesen hét gyereket kell eltartanunk, ami igen nagy teher, mert nagyon sok a kiadásunk. Ez a ház sem a miénk, hiteles, fizetjük a hitelt és még szocpol is van rajta.  Ami pénz megmarad egy hónapra, azt elég szűkösen tudjuk beosztani az ételre, de azért minden nap tudok főzni, azért minden nap van főtt étel az asztalon. Szórakozásra, meg ilyesmire persze már semmi sem jut, nem szoktunk mi menni sehová sem.” 

Hiába tesznek meg mindent, amit tudnak, a három árva élete nem lesz könnyű: sorsuk eleve megpecsételtetett. Nem csoda, hogy van velük gond, nem is kevés. Az anya rákos lett, meghalt, mire az apa felakasztotta magát. 

„Most már felfogták, mi történt a szüleikkel, mert most már nagyok: 2007 óta volt rá elég idejük. De ez a tragédia valószínűleg az egész életükre hatással lesz”.  

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.