Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. 

Lakatos Zsolték Nagyhalászban egy romos, egyszobás albérletben élnek hat gyerekkel. Nyolcan egyetlen pici szobában, ahol az ajtót nyaranta egy rongyszőnyeg helyettesíti. Zsolt 39 éves, de már három szívinfarktusa volt. Legutóbb a szomszéd mentette meg az életét. Ő lélegeztette amíg kiért a mentő. De nemcsak az édesapa beteg. A hat gyerek közül az egyik lány is örökölte a szívbetegséget, öten pedig asztmásak. A súlyos asztmának nem kedvez a nyirkos, dohos szoba se, ahol élnek. De nyolcan nem könnyen találnak albérletet, s főleg nem olyat, amit ki is tudnak fizetni az apa közmunkásként keresett béréből és a családi pótlékokból. A három osztályt végzett anya a beteges gyerekek mellett csak nagyon ritkán tud idénymunkát vállalni a mezőgazdaságban (tökszedés, meggy-szedés), így csak az apa keresete marad. Neki is csak 9 osztálya van,  s szakképzettség híján a legjobb eséllyel is csak közmunkásnak hívják itt Szabolcsban, ahol egyébként is kevés a munka.

Lakatosék legnagyobb problémája a lakhatás. Álmuk, egy saját ház, ahol végre gyökeret verhetnének. 

„Soha nem volt még saját otthonuk?” – kérdezem a fiatalasszonyt. 

„Egyszer, Tiszarádon egy szocpolos ház” – meséli. 

Mert Tiszarádon az akkor még háromgyerekes család a szocpolból épített egy kis házat, amit sajnos hamar el is vesztettek. A férj egy „bicikli-ügy” kapcsán – mivel fizetni nem tudott - három évre börtönbe került. Az asszony a gyerekekkel hazaköltözött a szüleihez. Mire visszamentek Tiszarádra, a házat lebontva találták: „csak a téglák maradtak”. A többi építőanyag azóta talán egy másik szocpolos házban él tovább. Így kezdődött Lakatosék albérlet-járása. 

„Itt is vannak, ott is vannak. Akármikor kidobják őket.” – mondja róluk a szomszédasszony. „Van amikor éheznek is. Nem marad nekik kajára. Az egyik gyerek jobban sír napközben, mint a másik. Óvodába se tudja vinni őket, mert nincsen ruhájuk.”  Hóvégére szinte mindig elfogy a pénz, hisz az albérlet, a rezsik, a gyógyszerek mellett nem kevés élelem és ruha kell a hat gyereknek – ilyenkor a nagymama segíti ki őket 3-4 ezerrel. És várják a következő hónapot, meg az azt következőt, közben pedig bíznak benne, hogy a gyerekek súlyosabb betegség nélkül átvészelik a napokat. 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.